Blog Details Image

Ce sunt Contractele Inteligente. Provocări în utilizarea contractelor inteligente (partea 2)

Introducerea contractelor inteligente în lumea noastră ar putea fi transformatoare. Cu toate acestea, contractele inteligente așa cum există astăzi nu sunt perfecte. Iată 3 provocări pe care contractele inteligente trebuie să le abordeze.

 

Insuflarea încrederii în utilizarea contractelor inteligente

 

Realizarea utilizării pe scară largă a acestei tehnologii va necesita acumularea încrederii publicului larg, asigurându-se că drepturile personale, bunurile, identitatea și siguranța acestora vor fi protejate prin contracte inteligente. În acest sens, cea mai presantă preocupare a contractelor inteligente de astăzi este necesitatea de a reduce decalajul dintre contractele legale tradiționale și codul contractului inteligent/contractele juridice inteligente.

 

Pentru a oferi aceste protecții, dezvoltatorii de contracte inteligente vor trebui să își dea seama cum să dezvolte aplicații de contracte inteligente complet fără erori și sigure. Aceste contracte vor trebui să fie flexibile în proiectarea lor, deoarece contractele ar putea trebui adaptate pentru a asigura conformitatea cu legile și reglementările în continuă schimbare. În același timp, blockchain-ul trebuie să poată oferi utilizatorilor un nivel rezonabil de confidențialitate, deoarece partajarea prea multor informații despre anumite tranzacții poate pune utilizatorii în pericol, din neatenție.

 

Problema Oracolului

Problema oracolului este un obstacol în implementarea pe scară largă a contractelor inteligente. Practic, recunoaște că executarea contractelor inteligente nu poate fi declanșată în timp real pe baza apariției evenimentelor în lumea fizică. Pentru a depăși această limitare, așa cum am menționat mai sus, oracolele trebuie introduse în blockchain.

 

Oracolele pot reduce decalajul datelor disponibile pentru contractele inteligente, dar lucrurile se complică atunci când sunt implicate elemente fizice. Spre deosebire de trimiterea unui flux de date simplu de la o instituție financiară sau un serviciu software în blockchain, articolele fizice pot necesita mult mai multe fluxuri de date pentru a fi urmărite și, prin urmare, necesită mult mai multe date pentru a fi trimise în blockchain.

 

În plus, toate aceste date trebuie analizate și/sau verificate înainte de a fi introduse în blockchain pentru a preveni greșelile costisitoare. Verificarea și încărcarea unor volume mai mari de date poate deveni costisitoare. Acest lucru, împreună cu faptul că oracolele sunt în mod inerent centralizate, îndepărtează o parte din puterea utilizării oracolelor pentru a informa contractele inteligente.

 

Faptul că oracolele nu sunt de obicei descentralizate înseamnă că introduc interferențe umane în blockchain. Dacă datele transmise de oracol nu sunt în întregime exacte, ar putea duce la o defecțiune a contractelor inteligente din acea rețea.

 

Limitări specifice ale platformei

În cele din urmă, proiectarea platformei blockchain folosită pentru a crea contracte inteligente poate fi și o preocupare majoră. Dacă rețeaua nu este scalabilă și construită pentru a susține un volum mare de tranzacții, contractele inteligente găzduite pe platforma respectivă nu vor funcționa optim.

 

Costurile asociate cu utilizarea acelei platforme pot crește, de asemenea, mai ales în cazul platformelor bazate pe PoW precum Ethereum. În mod similar, dacă rețeaua nu are caracteristici de securitate viabile, contractele inteligente de pe platforma respectivă pot fi compromise de criminali cibernetici sau bug-uri din rețea.

 

Viitorul contractelor inteligente: potențial revoluționar

În prezent, se fac o mulțime de cercetări pentru a reduce impactul acestor limitări.

Iată două soluții posibile (din câteva) pentru problema oracolelor care se discută:

 

Aplicarea de amenzi mari împotriva serviciilor Oracle care furnizează date defecte

Folosind întotdeauna mai multe oracole ca surse de informații în cadrul rețelelor blockchain pentru a asigura un nivel rezonabil de consens asupra datelor înainte ca acestea să fie introduse

Pe măsură ce liderii de gândire fac eforturi pentru a rezolva această problemă, ne vom apropia de o soluție adevărată.

 

În același timp, platformele de contracte inteligente sunt proiectate pentru a fi mai autonome, mai precise și mai transparente. Tehnologia folosită pentru a-și întări apărarea din interior spre exterior evoluează, de asemenea, cu fiecare zi.

 

Beneficiile introducerii afacerilor în domeniul digital sunt de anvergură, iar valoarea prevenirii fraudei oferită de contractele inteligente este incontestabil uriașă. După această logică, este doar o chestiune de timp până când soluțiile de contracte inteligente sunt dezvoltate și adoptate în aproape fiecare industrie cu volum mare.

 

Acest lucru garantează practic că contractele inteligente vor fi o piatră de temelie a viitoarei economii globale și o parte din viața de zi cu zi a fiecărui consumator.

Blog Author Image
ESN MEDIA
Stiri si article TECH

ESN MEDIA e aici pentru tine, ca sa iti aduca informatiile in trend din zona de dezvoltarea software, tech, blockchain si inteligenta artificiala.