Blog Details Image

Ce este un contract inteligent? (partea 1)

De la prima sa utilizare dovedită în faimoasa criptomonedă, Bitcoin, tehnologia blockchain a evoluat semnificativ. Dar ce anume face blockchain-ul atât de valoros pentru diverse întreprinderi comerciale, comunitatea tehnologică și chiar consumatorul obișnuit?

 

Ei bine, unii ar putea argumenta că blockchain-ul este cel mai util pentru aplicațiile sale în procesele care necesită înregistrarea datelor/evenimentelor. Alții pot acorda mai multă valoare capacității blockchain de a procesa tranzacții. Însă toate acestea – precum și multe alte funcții bazate pe blockchain – pot fi combinate pentru a crea o aplicație extrem de utilă: Contractele inteligente.

 

Ce este un Contract Inteligent?

Un contract inteligent este conceput pentru a facilita în mod sigur și transparent schimbul de active, fără a fi nevoie de un intermediar.

 

Pe scurt, contractele inteligente (uneori numite contracte cripto) sunt programe care sunt codificate pentru a controla automat transferul de active între două sau mai multe părți, odată ce au fost îndeplinite condițiile predefinite. Acest concept a fost teoretizat pentru prima dată în 1994 de Nick Szabo, dar au trecut aproape două decenii până când tehnologia s-a putut realiza.

 

Acum, pentru o definiție mai aprofundată: termenul „contract inteligent” este adesea folosit în mod liber de către cripto-entuziaști pentru a descrie mai multe concepte diferite. Cele mai notabile dintre aceste concepte sunt „codul contractului inteligent” și „contractele juridice inteligente”.

 

Cod de contract inteligent

 

În primele zile ale blockchain-ului, platformele care foloseau tehnologia au fost concepute în principal pentru a face lucruri precum facilitarea tranzacțiilor cu criptomonede. Codul de contract inteligent este în esență orice cod din cadrul blockchain-ului care poate controla activele (criptomoneda) din același blockchain. Pentru a fi calificat ca un contract inteligent, codul trebuie să se execute automat, să fie urmăribil, inalterabil și ireversibil.

 

Dacă aveți nevoie de un exemplu de cod de contract inteligent, luați în considerare aceste două scenarii de bază:

Exemplul 1

Jill își închiriază apartamentul de la Jack folosind o platformă de închiriere bazată pe blockchain. Un contract inteligent ar putea fi folosit pentru a livra automat o cantitate predeterminată de jetoane criptomonede de la Jill către Jack, după ce Jill și-a închiriat apartamentul timp de 1 lună. În acest caz, parametrul contractului care trebuie îndeplinit este închirierea lui Jill pentru o lună, iar activele care sunt transferate la îndeplinire sunt jetoanele criptomonede.

Exemplul 2

Un comerciant cu amănuntul implementează un program de contract inteligent care este conceput pentru a împiedica mai mulți membri ai aceleiași gospodării să cumpere un anumit număr de mere folosind un cod promoțional pentru reduceri. Acesta ar putea arăta ca un cod care elimină automat capacitatea lui Jack de a cumpăra mere folosind codul promoțional dacă Jill a cumpărat deja un măr folosind codul.

 

Contracte juridice inteligente

Un contract juridic inteligent utilizează codul contractului inteligent pentru a îmbunătăți contractele legale tradiționale. Aceste îmbunătățiri ar putea lua forma acordurilor mai stabile sau mai previzibile sau pentru a simplifica operațiuni complexe.

 

Dar există o problemă evidentă cu aceasta: contractele inteligente nu sunt încă susținute în întregime de cadrul legislativ al majorității societăților. Prin urmare, nu pot fi o soluție unică pentru contractarea juridică până când nu sunt susținute și de persoane juridice.

 

Cum funcționează un contract inteligent?

Iată cum funcționează un contract inteligent de bază:

 

1.Activele sunt codificate

2.Termenii contractului sunt codificați

3.Atât termenii, cât și activele sunt introduse ca bloc în blockchain

4.Odată ce termenii contractuali sunt îndepliniți de ambele părți, contractul este executat

5.Orice transfer de active se realizează pe baza termenilor contractului

 

Beneficiile utilizării contractelor inteligente

 

Contractele inteligente au potențialul de a eficientiza și automatiza o mare varietate de tranzacții care au loc în fiecare sector profesional.

 

Ele pot ajuta companiile să dezvolte încredere cu clienții lor. Ei se pot asigura că atunci când oamenii încheie o înțelegere, ambele părți sunt pe deplin răspunzătoare pentru condițiile din contract. Și, cel mai important, sunt imuabile, prin urmare elimină riscul ca cineva să modifice un contract pentru a profita de ceilalți. Aceste caracteristici s-ar putea dovedi a fi foarte valoroase, mai ales în industriile sensibile precum sectorul financiar sau administrația publică.

 

Cu toate acestea, deși contractele inteligente sunt un concept simplu, nuanțele implicate în utilizarea lor în scenarii din lumea reală pot deveni uneori mai complexe. De fapt, una dintre cele mai atrăgătoare caracteristici ale contractelor inteligente – capacitatea lor de a gestiona și automatiza procedurile într-o bază de date descentralizată – este, de asemenea, unul dintre principalii factori limitativi pentru acestea.

 

Natura descentralizată a contractelor inteligente înseamnă că păstrarea informațiilor confidențiale complet private în cadrul blockchain-ului poate să nu fie o opțiune. De asemenea, înseamnă că contractele nu pot comunica direct cu lumea reală fără a le compromite eficiența, securitatea și integritatea datelor din lanț. În schimb, au nevoie de „părți de încredere” pentru a introduce datele în lanț.

 

O soluție la această problemă este oracolele blockchain. Oracolele sunt, de obicei, fluxuri de date terțe de încredere, care monitorizează evenimentele din cuvinte reale și furnizează acele informații către blockchain. Aceasta înseamnă că contractele inteligente prezentate în acel blockchain pot face judecăți în mod eficient pe baza informațiilor care în mod normal nu ar fi disponibile în rețea.

 

Deși o caracteristică principală a blockchain-urilor este natura lor descentralizată, este foarte important de reținut că oracolele sunt organizate de obicei de o instituție centrală care a fost considerată „de încredere”.

 

Care sunt industriil care pot beneficia de Contracte Inteligente?

 

Cunoașterea modului în care funcționează contractele inteligente și ce platforme sunt folosite pentru a le facilita sunt cunoștințe de bază.

Iată 5 industrii care pot beneficia de utilizarea contractelor inteligente.

1. Imobiliare

2. Managementul lanțului de aprovizionare

3.Servicii financiare

4. Instituţiile guvernamentale

5. Serviciile medicale

 

 Într-un articol viitor vom discuta despre cazuri de utilizare pentru tehnologie care vă vor ajuta să înțelegeți impactul real pe care îl pot (și îl vor) avea contractele inteligente asupra viitorului.

 

Blog Author Image
ESN MEDIA
Stiri si article TECH

ESN MEDIA e aici pentru tine, ca sa iti aduca informatiile in trend din zona de dezvoltarea software, tech, blockchain si inteligenta artificiala.